fredag 14. juli 2017

Juni i Hafrsfjorden - Egretthegre og rødfotand!

I juni ble det relativt lite skåding, men resultatet skal det ikke stå på! En sykkeltur til Hagabukta tar kun noen minutter og har derfor blitt prioritert. Den 2. juni så jeg en linerle med et litt unormalt utseende på lokaliteten. Et litt artig syn selv om det ikke var en sjelden art.
Linerle med uvanlige hodetegninger.
Den 09. juni var jeg på vei rundt Hafrsfjord på sykkel. Da jeg hadde kommet til Sømmevågen kom det en melding om en egretthegre i Hagabukta. Det var et Solaårskryss jeg ikke ville gå glipp av jeg skyndte meg tilbake og fikk sett den. Fuglen holdt seg frem til den 11. juni.
Egretthegre

 Den 20. juni var jeg blant annet i Strandesvågen. Der drev en splitterne næringsøk. En av de bedre artene jeg så i juni i Sola kommune.
Splitterne
Den 22. juni tok jeg en tur i Hagabukta for å gjøre dagens sjekk. Da jeg så over bukten med teleskop la jeg merke til en meget mørk and som lå og sov på en stein. Fargene minnet litt om ærfugl, men proporsjonene var feil siden de minnet mer om stokkand. Tankene begynte derfor å gå mot RØDFOTAND!
Det første bildet av rødfotanden.
En del stokkender med tamandgener blir nokså mørke og er noe av det første en må utelukke. Da jeg gikk nærmere og den etter hvert løftet hode så det ikke mindre, men mer ut som rødfotand! Bevisst gikk jeg så nær at den lettet. Det er noe jeg aldri hadde gjort før på en fugl jeg mistenkte å være meget sjelden. Årsaken var for å få bilder av vingen på fuglen og se om den hadde noen hvit innramming av vingespeilet og et "komma" dannet av mørke fjær under vingen. Den hadde den ikke innramming og kommaet var på plass, noe som definitivt pekte i retning mot at det var snakk om ekte vare. Forøvrig fløy fuglen kun ut på vannet. Rødfotand er en amerikansk art. På grunn av utsatte stokkender i Amerika foregår det dessverre en massiv hybridisering. For å få arten godkjent i Norge er det derfor viktig å dokumentere diverse karakterer som utelukker hybrid. I dette tilfellet ser det ut til å være en ren fugl! Det foreligger 3 godkjente funn av arten pr 2014. Arten er kun sett en gang tidligere i Rogaland da en fugl gjestet Grudavatnet i 1995.
Rødfotand


1 kommentar:

  1. Reidar Tønnessen21. juli 2017 kl. 19:24

    Hei Bjørn! Gratulerer med mange fine observasjoner og bilder.Fint at du er oppe og går med sidene dine igjen!

    SvarSlett