onsdag 3. mai 2017

01-02. mai - Nedfall, svartehavsmåke, lerkefalk og rødstrupesanger!

Mandag 01. mai våknet jeg tidlig og tok en sykkeltur på morgenen. Det resulterte i småspove som årskryss i Brunnavika og min første rødstjert for året. Rødstjerten var i Kvernemyr, hvor det var ganske bra med fugl og jeg antok derfor at det var en bra dag for småfugl.
Rødstjert, hann
På formiddagen tikket det så inn en melding om at den ene svartehavsmåken som har vært i området en god stund nå var i Sømmevågen. Endelig fikk jeg denne flotte måken som årsart i Sola kommune.
Svartehavsmåke sammen med fiskemåker.
Svartehavsmåke

Ryktene gikk om at det var nedfall av småfugl. Dette betyr på fuglespråket at mye nyankomne fugler typisk har konsentrert seg på øyer og langs kysten. Det ble derfor en tur til Rott på kvelden, der det i enkelte områder var fugl over alt. Denne kveldsturen resulterte i 2 ringtrost, 26 svarthvit fluesnappere, minst 40 rødstjert, 6 sivspurv og 21 buskskvett!
Svarthvit fluesnapper, hann

Tirsdag 02. mai virket også lovende og jeg startet dagen klokken 06 på Rott. Dessverre var det mye mindre fugl denne dagen, men det var absolutt godbiter å se. Det største høydepunktet var en lerkefalk som jeg så to ganger med noen timers mellomrom. Dette er første funn på Rott og andre gang jeg har sett arten i Sola kommune.
Dokumentasjonsbilde av  lerkefalk.
Det var enkelt å høre når lerkefalken kom på grunn av linerler og låvesvaler som jagde den.
To svartrødstjert var også å se. Den ene sang meget ivrig. Like ved den syngende svartrødstjerten så jeg også en bøksanger.
Svartrødstjert
Syngende svartrødstjert.
Svartrødstjert til venstre og rødstjert til høyre på ledningen.
Bøksanger
Utenom dette så jeg ingen veldig uvanlig arter. Oppsummert ble det tyrkerdue, ringtrost, 10 gransangere, 30 løvsangere, 5 tornsangere, 22 munk, 6 svarthvit fluesnappere, 15 rødstjert, 5 buskskvett, 4 trepiplerker, 3 sivspurv, 20 rødstruper, 57 islom og 2 krykkjer som det mest nevneverdige utenom. Da solen begynte å varme tømte øya seg, det var lite fugl å se, og jeg tok turen hjem.
Ringtrost, hann

Noen munk og et par tornsangere drev næringsøk på bakken sammen.
Senere på dagen dukket det opp en skikkelig sjeldenhet. En rødstrupesanger, underarten cantillans/albistriata ble funnet på Vigdel! Dette er det første funn i Sola kommune. Personlig har jeg kun sett arten en gang tidligere, da en sliten ungfugl satt i et tre på Utsira i oktober. Denne fuglen var virkelig noe annet!  
Rødstrupesanger, underarten cantillans/albistriata

4 kommentarer:

 1. Reidar Tønnessen6. mai 2017 kl. 16:27

  Hei Bjørn! Gratulerer med mange flotte funn og bilder!:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Det har vært noen kjekke dager! :-)

   Slett
 2. Mine foreldre bor på gården helt nede ved Vigdel stranden, og det er en liten fugl med rustrødt bryst som holder til ved huset. Min nå snart 80 år gamle far roper på den og den kommer til han og får får brødsmuler og fuglemat hver dag. Den lurer seg sågar inn i huset så vi må jage den ut igjen.

  SvarSlett
 3. Ja nå lurer vi på om det kan være denne flotte fuglen som har slått seg ned på tunet vårt. Den følger Oddvar over alt, og kommer når han roper på den. En dag var den borte, og Oddvar var redd at naboens katter hadde tatt den, men heldigvis så er den tilbake. Har et problem at den vil inn i huset. En dag satt den så fint i stuevinduet, og det var vondt å jage den ut. Tror den har det best ute.

  SvarSlett