torsdag 23. oktober 2014

22-23. oktober - AMERIKABLESAND på Sør-kolnes

22. oktober
Jeg hadde fri fra skolen og benyttet meg selvfølgelig av muligheten til å være ute. Jeg startet på Risnes på Tananger og lette etter skvetter og slikt. Men uten resultat. Generelt sett var det ekstremt lite fugl der og det hele føltes som bortkastet tid. På det samme strekket som jeg så 60 skjærpiplerker den 07. oktober så jeg 4 denne dagen.. Det mest interessante var en gråstrupedykker som lå et stykke ute. Etter rundt en time gikk jeg opp til hovedveien og tok bussen hjem igjen.

Etter en raskt tur hjemom hvor jeg hentet teleskopet, tok jeg sykkelen fatt og syklet til Brunnavika. Jeg sjekket først området ved trafoen. Der så jeg 15 stillits og en jernspurv. I bukta var det kun to rødstilk å se, men ute på sjøen var det masse fugl! Hele 200 toppskarv! Allikevel kanskje ikke den mest intressante flokken å sjekke. I tillegg lå det 3 gråstrupedykkere på sjøen. Jeg var også en tur på Nord-kolnes og Kolnes. Det var mye småfugl å se, men store bjørkefink og gråspurvflokker er er heller ikke de mest interessante flokkene.

Jeg tok turen videre til Strandesvågen hvor jeg så 24 toppdykkere, 7 horndykkere, smålom og havørn. Men ikke en eneste gressand. Deretter lurte jeg på om jeg skulle sykle videre langs fjorden eller ta kysten. Jeg valgte kysten og syklet til Sør-kolnes. Da jeg syklet forbi et jorde så jeg at det var mye ender som gikk der. Jeg stoppet derfor opp og satte opp teleskopet. Da jeg så inn i teleskopet var den første fuglen jeg så en AMERIKABLESAND! Jeg tok opp kameraet, men da jeg skulle til å knipse var fuglen borte. Men jeg antok at den kun lå bak noe gress og ikke hadde flydd. Plutselig kom en bonde gående mot dammen og jeg rettet kameraet mot der jeg hadde sett amerikablesanden. I det endene fløy opp begynte jeg å knipse i vei og jeg fikk den med!
Amerikablesand, legg merke til hvit armhule.
Den fløy så ned til sjøen. Mens jeg var på Sør-kolnes vekslet den mellom å beite på jordet og i bukta. Den så ut til å like seg best på jordene, men det var sjeldent den fikk være der lenge før den ble skremt ned til bukta igjen.

23. oktober
Etter en lang dag på skolen og en sen buss var jeg ikke hjemme igjen før klokken var 16. Selv om det regnet kraftig valgte jeg å sykle til Sør-kolnes. AMERIKABLESANDEN var på plass i bukta. Jeg gikk ned og fikk tatt noe bilder på halvgreit hold. Men regnet gjorde det håpløst å kikke med kikkert eller teleskop og jeg var ikke på Sør-kolnes i mer enn 15 minutt før jeg ga opp og syklet hjem igjen. På veien hjem skremte jeg opp en duetrost som satt ved siden av veien ved Brunnavika.
Fra venstre; brunnakke hunn, amerikablesand hann i eklipsedrakt og en brunnakke hann.

3 kommentarer:

  1. Hei Bjørn! Spennende med amerikablesand. Gratulerer med fint funn!:-) .

    SvarSlett
  2. Gratulerer med mange spennende funn denne høsten! Lykke til videre!!

    SvarSlett
  3. Takk til dere begge! Ønsker også dere lykke til videre! :-)

    SvarSlett