torsdag 9. oktober 2014

03-09. oktober

03-05. oktober Helgen uke 40 tilbrakte jeg på Utsira. Fuglemessig var oppholdet ikke særlig vellykket da det var lite sjeldenheter å se. Det beste var en sibirpiplerke som ble ringmerket den 04. oktober. Etterfulgt av litt knask som DVERGSPURV, tartarpiplerke, lappiplerke og relativt bra med gulbrynsangere. Det kjekkeste på turen var nok det sosiale. Her er noen bilder fra turen:
Ikke lett med stor linse.. Her klarte jeg akkurat få bilde av sibirpiplerken mellom alle hodene.
En utslitt hagesanger.
Munk
Løvsanger
06. oktober
Mens jeg var på Utsira ble det funnet en BRILLEAND i Grannesbukta. Dette er en art jeg manglet som Solakryss. Mandags morgen gikk derfor turen dit. Noe vanskelig å finne var den ikke, og jeg la meg ned for å prøve å ta noen bilder. Den kom ikke så nær som jeg håpet, men noen bilder ble det. Her er ett av dem.
Brilleand
Etterpå tok jeg en tur til Regestranden. Mye vind gjorde det vanskelig å skåde og jeg så heller ikke så mye fugl. Det mest interessante var 40 kortnebbgjess som trakk sør. Videre gikk turen til Nord-kolnes hvor jeg fant en kvartbekkasin som lå og trykket. Dessverre i svært tett gress slik at bildene ble så som så.
Ucroppet bilde av hodet til kvartbekkasinen.
På kvelden tok jeg en tur til Tananger havn for å kaste ut litt gammelt brød. En sildemåke var det mest overraskende blant måkene. Fra en hage hørte jeg plutselig en gulbrynsanger og fikk derfor tankene over på småfugl. Mens jeg gikk bortover fløy det en underlig farget due forbi meg. Jeg hev opp kikkerten og så med en gang at det var en TURTELDUE! Dessverre fant jeg den ikke igjen og det gikk mot kveld.

07. oktober
Jeg startet dagen i Tananger havn i håp om å finne turtelduen igjen, men uten hell. Etter en stund begynte jeg å gå nordover langs sjøen på Risnes. På strekket hadde jeg rundt 60 skjærpiplerker, 2 vintererler, endel steinskvett og 4 strandsniper. En av skjærpiplerkene var fargemerket og som antatt merket i Makkevika, Giske, Møre & Romsdal. Datoen merkingen fant sted var 19. september. Altså ikke mer enn 18. dager før jeg leste den av.
Ikke noe godt bilde, men man ser uproblematisk koden på ringen; PEM
Før jeg gikk hjem brukte jeg også litt tid på Jåsund. Det beste der var 7 kvartbekkasiner, en jordugle og 6 trekkende kornebbgjess.

08. oktober
Etter to dager i hjemlige trakter var "øyabstinensene" tilbake og jeg tok turen til Kvitsøy. På morgen var det veldig bra med fugl men kraftig regn gjorde at jeg sto under et halvtak en god time.Utover dagen kom solen, men da forsvant mye av fuglene. Spesielt alle trostene som forlot øya var lett å legge merke til. På en halvtime hadde jeg over 500 rødvingetrost trekkende over meg. Kort oppsummert var det beste på turen en svartstrupe, 3 gulbrynsangere, 2 kvartbekkasiner, 3 kortnebbgjess, gulerle, lappspurv og en flokk på 3 jordugler. Jorduglene skremte jeg opp bare noen meter foran meg. Hadde jeg sett dem før kunne jeg nok fått knallbilder.. Men jorduglene er så flotte skapninger at de skal få litt plass her selv om bildene ikke ble helt det store.
Jordugle
Jordugle
Den eneste gangen jeg så hvor en jordugle landet kom jeg ikke nærmere enn dette. Her kan man også forstå at dersom man ikke leter aktivt er det ikke alltid like enkelt å få øye på dem..

Svartstrupe på Håland.
09. oktoberPå grunn av at det var såpass mange kvartbekkasiner på Jåsund den 07. oktober ville jeg prøve å fange noen på en litt alternativ måte. Jeg tok derfor turen dit. Dessverre fløy alle de 4 kvartbekkasinene  jeg fant langt bort før jeg i det hele tatt fikk muligheten til å prøve ut min alternative metode. Men i myren var det ikke bare kvartbekkasiner jeg fant. Mellom noen steiner satt det en jordugle som jeg skremte opp og ved dammen en vannrikse.
Den eneste kvartbekkasinen som ikke fløy så langt klarte bare å ligge i ro i noen få sekund før den fløy videre..
Videre gikk turen til Melsviga hvor jeg tråkket etter bekkasiner Jeg skremte opp en kvartbekkasin, men også den fløy langt vekk. Fra noen trær hørte jeg en nøtteskrike. Jeg gikk mot lydene og så 5 individ. Jeg satte opp lyd og nettet jeg hadde gått rundt og båret på i hele dagen med et ørlite håp om å få en i nettet. Men det gjorde jeg naturlig vis ikke. Rett bortenfor i noen einerbusker hoppet det en svartmeis, en art jeg aldri hadde holdt i hendene. Jeg flyttet derfor nettet de få meterne og stappet stengene i bakken uten bruk av barduner. Nettet så ikke ut, men inn i nettet fløy svartmeisen!
1K svartmeis
I det samme området så jeg også en duetrost og en flokk på 30 stillits satt i noen tistler.

Før jeg gikk hjem tok jeg også en tur innom Hagabukta. Jeg fant kvartbekkasiner som selvfølgelig fløy langt de også. I myra skremte jeg også opp min sjette jordugle på tre dager! På vei hjem over haugen så jeg også 2 nøtteskriker. 

1 kommentar:

  1. Hei Bjørn! Alltid like interessant å følge med i dine flotte reportasjer fra Sola og distriktet . Flott jobba!

    SvarSlett