søndag 4. januar 2015

01-04. januar

For meg er årskryssing noe av det som driver meg. Spesielt nå i starten av et år når det egentlig ikke er så mye som skjer er det en god motivasjon for å komme seg ut. Derfor har jeg også i starten av dette året fartet litt rundt for å få med meg flest mulig arter.

01. januar
Hvert år feirer jeg nyttår på Jørpeland i Strand kommune. Årets første dag ble derfor brukt der. Noe av det beste jeg så denne dagen var orrfugl, løvmeis, rugde og fossekall.
Løvmeis på en foring på Tau
På vei hjem lot jeg ikke mørket stoppe meg og gikk innom Storhølen på Ålgård. Lyktestolpene som sto på veien lyste faktisk opp vannet godt til til at jeg fikk sett mandarinanden.
Denne dagen fikk jeg totalt sett 44 arter.


02. januarJeg startet dagen med å se ut av vinduet og fant fort ut at en jernspurv som har holdt seg på foringen en liten stund fortsatt var på plass. En tilfeldig tur ut døren resulterte også i en vintererle som fløy over huset.

Resten av dagen ble brukt til å traske i nærområdet. Det blåste så godt at jeg ikke gadd å sykle. I stedet gikk jeg til Hagabukta. På veien bort så jeg ikke så mye, men i bukta var det litt. Blant annet 15 bergender, 5 horndykkere, en dvergdykker og 26 toppdykkere. På en relativt fast plass skremte jeg også opp min andre rugde for året.

Videre gikk jeg ut til Hagaøyna hvor 7 storspover gikk på en mark. På greit teleskophold lå det også en flokk med brunnakker. Disse ble naturlig nok sjekket og blant dem var AMERIKABLESANDEN. Etter dette gikk jeg hjem igjen og hadde en liten lunsjpause. Etterpå tok jeg sykkelen fatt og syklet til Hestholmen. Av sjøfugl var det lite å se. Men inne i "skogen" var det litt liv. Mellom fire og seks granmeis var det mest overraskende.
Granmeis
Resten av dagen brukte jeg på Nord-kolnes. 50 fjæreplytt, 25 steinvendere og 4 rødstilk var det mest interessante. På vei hjem lette jeg også aktivt etter måltrost før det ble helt mørkt, og jeg fant en på Kvernemyr.
Denne dagen fikk jeg 26 nye arter og totalen lå da på 70 årskryss.


03. januar
Årets tredje dag ble brukt i Klepp og Hå kommune. Den første nye arter for året denne dagen var en steinskvett på Reve kai. Den virket totalt utmattet og var egentlig bare et trist syn.. Etterpå gikk turen til Nærlandsstranda for å sikre seg januarkryss av dvergsnipe. I motsetning til steinskvetten virket den heldigvis fin i formen. Som en god bonus på denne lokaliteten fikk jeg også sett en tundralo.

Dvergsnipe
Tundralo
Etter dette kjørte jeg og min far litt her og der. Her er det beste kort oppramset:
33 sædgjess, underarten rossicus og 33 tundragjess på Høyland, 5 taffelender og 8 bergender i Ergavatnet, 17 bergirisk, havsule og heipiplerke på Revtangen og musvåk på Orre.
Fotogen gjerdesmett på Revtangen
Da vi fikk melding om at en amerikakrikkand var sett på Bjårvatnet kjørte vi ned dit. Etter en stund fikk vi sett den.
Et ekte dokumentasjonsbilde av amerikakrikkand, hvis det i det hele tatt kan kalles det. Legg merke til den hvite stolpen foran på brystet.

Denne dagen fikk jeg 15 nye arter og totalen lå da på 85 årskryss.


04. januar
Da det lysnet gikk jeg de 300 meterne ned til båthavnen vår. I Risavika så jeg en storlom for første gang i år. For å få enda litt bedre oversikt ville jeg gå lengre ut, og da jeg gjorde det skremte jeg opp en gråhegre, og den igjen skremte opp en polarsnipe som plutselig suste ut fra båthavnen og forsvant.

Etterpå gikk turen til Hafrsfjord bru hvor det var 5 gråstrupedykkere. En av dem lå uvanlig nær land og jeg tok litt bilder av den som belønning.
Gråstrupedykker
Videre fikk AMERIKABLESANDEN et besøk. En stor flokk med brunnakker lå i Møllebukta og etter endel leting fant jeg blesanden sammen med dem. Etterpå førte en liten titt på Krossberg i en vannrikse og en litt lengre titt i Store Stokkavatnet i 2 par med snadderender og 2 bergender.

På Børaunen var det sett endel arter jeg manglet for året og en tur dit ble derfor naturlig. Jeg så blant annet 7 viper, 10 storspover, 2 rødstilk, 3 myrsniper, gravand, 2 vintererler og svartrødstjert.

Før dagen var over var jeg også litt i Sola. En titt i Brunnavika resluterte i en islom og 3 rødstilk, i Ølbergskogen var det en flaggspett og to trekryper, på Ølberg en teist og i Solavika et par horndykkere og noen islom.

Denne dagen fikk jeg 15 nye arter og totalen ligger nå på 100 årskryss på fire dager...

2 kommentarer:

 1. Reidar Tønnessen5. januar 2015 kl. 19:30

  Hei Bjørn! Gratulerer med 100 kryss på 4 dager , og med flotte bilder!
  Ha et fortsatt fint fugleår!

  SvarSlett
 2. Takk for det Reidar!
  I like måte!

  SvarSlett