søndag 20. april 2014

20. april - Ringand, skjeggmeis og traner

I dag tidlig tikket det inn en melding om en RINGAND i Ergavatnet. Dette var noe jeg hadde lyst å få med meg, og jeg fikk min far med. Vi lette i Ergavatnet i en time uten å finne den. Det tikket så inn enn melding om tre traner på Torland i Hå kommune. En uvanlig art på Jæren. Vi kjørte så dit og så dem alle tre. På veien tilbake til Ergavatnet gikk vi innom Søylandsvatnet for å se etter en SKJEGGMEIS som har blitt sett de siste dagene. Den viste seg ved flere anledninger og jeg fikk tatt mine første bilder av arten!
Skjeggmeis
Etterpå gikk vi tilbake til Ergavatnet for å se etter anden. Denne gangen fant jeg den med en gang! Mest sannsynlig hadde den nok hvilt i sivet eller noe slikt når vi hadde lett etter den tidligere.
Ringand

19. april - Rott

Endelig fikk jeg og min far til en ny tur til Rott. Været var nydelig, men dessverre for bra med tanke på fugl. Mye fugl trakk bare rett over. Tidlig på morgenen var det endel fugl på øya, men det dabbet av utover dagen. Høydepunktene på turen var svartrødstjert og gulnebblom. Andre kjekke fugler var svartryggerle, stillits, gråstrupedykker, skogsnipe og ringtrost. På øya var det heipiplerker og steinskvett som dominerte. Antallet ble anslått til 200 steinskvett og 400 heipiplerker. Gransangere var det også mye av og vi så rundt 40 individ. Andre arter som kan nevnes var heilo, 8 bergirisk og hele 37 islom.

Heilo
Uvanlig "mye" ender til Vatnet på Rott å være. 

søndag 6. april 2014

06. april - Egretthegre i Søylandsvatnet

Dagen i dag var satt av til skolearbeid, men da en egretthegre dukket opp i Søylandsvatnet "måtte" jeg bare ta en tur. Godt med en luftetur var det. Her er et bilde av hegren:
Bilde av egretthegren tatt med mobil gjennom teleskop.
Da jeg våknet i dag fløy det også en smålom over huset som nytt tomtekryss. Er langt mellom dem så det var også litt kjekt.

05. april

Startet dagen med å kjøre litt hit og dit sammen med min far og Brage Bærheim. På Håstranda så vi en gulnebblom og en tundralo og 75 heilo på et jorde på Nærland. En tur på Revekai produserte en svartrødstjert, og en titt i Revevika 4 svarthalespover og to hvitkinngjess. Vi tok også en tur i Reveparken hvor vi så en duetrost, svartryggerle, to tyrkerduer og mye trost.

Etter dette ble jeg og Brage sluppet av ved Alvevatnet og min far kjørte hjem. I Alvevatnet var det litt fugl, blant annet en dvergdykker. Etter å ha titten litt der sto resten av Sele for tur. Da vi sto ved kaien kom 3 duetrost flyvende inn rett fra havet, i tillegg til mye gråtrost og endel krikkender. Av annet så vi en steinskvett, litt enkeltbekkasiner og to bergirisk.

Vi var så innom Harvalandsvatnet hvor to snadderender og 2 svartryggerler var noe av det første vi så. Etter en litt grundigere titt fant vi også [polargåsen, underarten minima]. Etter å ha tatt et par sveip over vannet med teleskopet tok jeg også en titt med kikkerten for å se om det skulle være noe jeg hadde oversett. Det var det! I vannkanten satt det nemlig en 2K polarmåke!
Polarmåken i selskap med tjeld og gråmåker
Neste stopp ble Solavika og Regestranden. Der så vi 25 horndykkere, 3 myrsniper, sandløper og 20 fjæreplytt. Jeg og Brage skilte lag og jeg syklet hjemover da Brage plutselig ringer. Han hadde funnet en knekkand hann i Sømmevågen! Jeg måtte da snu og riktignok lå det en nydelig og relativt fotogen hann der.

Knekkand